Daniël Dee

Daniël Dee is geboren in Zuid-Afrika, maar verhuisde op zijn vierde met zijn ouders terug naar Rotterdam. Al op jonge leeftijd was hij gefascineerd door taal, al kwam hij niet uit een gezin waar veel boeken in huis waren. Hij begon op jonge leeftijd al met het schrijven van gedichtjes, geïnspireerd door de werken van Jules Deelder. Na drie jaar Nederlands te hebben gestudeerd in Groningen stopte hij met zijn studie, omdat hij kon leven van zijn werk als dichter. Hij is bekend geworden met zijn debuutbundel 3D – schetsjes van onvermogen (2002) en als samensteller van verschillende bloemlezingen.

Eens in de zoveel tijd schrijft Dee een gedicht voor een eenzame uitvaart. In de periode van 2013 tot en met 2014 was hij stadsdichter van Rotterdam. Een van zijn belangrijkste doelen in die tijd was het betrekken van jongeren bij Rotterdamse poëzie.

De gedichten van Daniël verschenen in diverse literaire tijdschriften (waaronder Passionate Magazine en Krakatau) en enkele bloemlezingen. Ook droeg hij zijn gedichten voor door heel Nederland en België (onder andere op Lowlands en Poetry International) en was hij De Dichtclub in de stad Groningen. Zijn bundel Vierendeel werd door het dichterspanel van de Poëzieclub verkozen tot Poëzieclubkeuze zomer 2005. Dee was de huisdichter van het radiostation Kink FM.

Fred Ernst

Deel deze pagina: